Kinuskinen mallasleipä

IMG_5008Tämä ihanan makea ja tahmainen mallasleipä on jo muutaman vuoden ajan ollut vakiojoululahjani työkavereille ja ystäville. Sen alkuperä on Katajanokalla sijaitsevan Shelter-ravintolan alkupalaleipänä, joka tarjoillaan ruskistetun voin kanssa. Makuyhdistelmä on jotain sanoinkuvailematonta…! Resepti löytyi sittemmin Glorian Ruoka & Viini -lehden palstalta, jossa lukijat voivat toivoa ravintoloiden lempiannosten reseptejä. Alkuperäinen resepti löytyy myös soppa365-sivulta.

Parasta leipä on heti paistamisen jälkeen hieman lämpimänä ja voin kera. Karkkimainen maku koukuttaa ja on pakko ottaa vielä yksi pala… Leipä oli tänä jouluna myös osa joulupöytäämme ja söimme sen ohessa graavikaloja. Myös juustopöytään leipä sopii mainiosti, suosittelen kokeilemaan brien ja paahdettujen pähkinöiden kanssa.

Kinuskinen mallasleipä
2 vuokaleipää

Mallas
2 dl kaljamaltaita
1 ½ dl kuumaa vettä

Taikina
Turvotettu mallas
1 ½ dl tummaa siirappia
3 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja
1 ps (11g) kuivahiivaa
1 rkl suolaa

Kinuski
1 dl tummaa siirappia
100 g voita

Teen itse leivän yleensä silloin kun mieheni on tehnyt kotikaljaa eli käytän mäskiksi jääneet maltaat (2-3 dl). Muutoin kaljamaltaat täytyy turvottaa ensin. Kaada mallasrouhe yleiskoneen kulhoon ja sekoita joukkoon kiehautettu vesi. Anna turvota huoneenlämmössä 2 tuntia.

Aloita taikinan teko lisäämällä maltaan joukkoon siirappi, kädenlämpöinen vesi, vehnäjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa 10 minuuttia tai käsin 15-20 minuuttia kunnes taikina on kiiltävää. Lisää suola ja vaivaa vielä muutama minuutti.

Voitele kaksi leipävuokaa (n. 30 cm). Kaada taikina vuokiin ja kohota huoneenlämmössä noin 1 tunti kunnes taikina on kaksinkertaistunut. Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla 35-40 minuuttia.

Valmista kinuski. Keitä voita ja siirappia kattilassa miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia kunnes se on sakeentunut. Huom. Valmista kinuski juuri ennen kuin leivät on paistuneet, sillä voi ja siirappi erottuvat helposti jäähtyessään. Jos näin käy, niin kuumenna kinuski uudelleen ja sekoita tasaiseksi.

Ota leivät uunista ja kumoa uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele leivät kinuskilla kauttaaltaan ja paista vielä 5 minuuttia 180 asteisessa uunissa. Valuneen kinuskin voi nostella vielä leipien päälle ja antaa jäähtyä.

Maista heti tai paketoi jäähtyneenä leivinpaperiin ruokalahjoiksi. Leivän voi myös pakastaa leivinpaperiin käärittynä.

-M

Advertisements

2 thoughts on “Kinuskinen mallasleipä

Leave a Reply to Sienirisotto – Small Hill Kitchen Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s