Imelletty perunalaatikko

IMG_5244Joulupöytäämme valikoitui tänä vuonna kaksi laatikkoa, imelletty peruna- sekä lanttulaatikko. Viime vuonna uskalsin valmistaa ensi kertaa perunalaatikkoa, mutta olen silti vasta hakenut sen oikeaa makua koska lapsuuden joulupöydässämme sitä ei tunnettu. Noh, viime vuonna se ei mielestäni onnistunut, joten tänä vuonna yhdistimme voimat mieheni äidin kanssa ja teimme laatikon hänen perinteisellä reseptillään yhdessä. Resepti oli kopioitu lehdestä joskus aikanaan ja säilytetty siitä saakka.

Laatikko onnistui oikein hyvin ja oli mielestäni sopivan makeaa, mutta ei liian imelää. Taisin siis löytää omaan makuuni sopivan laatikon ja reseptin 😊

Imelletty perunalaatikko
6 hlöä

1 kg jauhoisia perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
50 g voita
4 dl täysmaitoa
1 ½ tl suolaa
½ tl muskottipähkinää
(2 rkl siirappia)

Keitä perunat kuorineen kypsiksi, mutta keitinveteen ei tule lisätä suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. Survo perunat, lisää kuuma vesi ja sekoita. Tähän voi käyttää myös perunoiden keitinvettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.

Ripottele jauhot ja survo perunasoseen joukkoon. Peitä vuoka foliolla ja nosta 60 asteiseen uuniin. Imellä perunasosetta 4 tuntia. Sekoita muutaman kerran imeltämisen aikana. Tarkista maku, jos sose ei maistu makealta niin imellä vielä muutama tunti tai sammuta uuni ja jätä uuniin yön ajaksi.

Sulata voi ja lisää soseeseen, sekoita tasaiseksi. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos haluat makeampaa laatikkoa, lisää siirappia. Paista vielä 150 asteessa 2 tuntia.

Ennen joulupöytään tarjoilua laatikkoa voi vielä lämmittää uunissa ja viimeistellä pinnan korppujauhoilla ja gratinoinnilla kovemmassa lämmössä.

Vinkki! Laatikon valmistuksen voi aloittaa muutamaa päivää aikaisemmin ja antaa imeltyä yöllä uunissa. Itse paistoimme perunalaatikkoa useamman kerran ja maku vain parani. Ennen viimeistä lämmitystä joulupöytään laatikot voi aateloita voinokareilla ja tilkalla kermaa.

-M

One thought on “Imelletty perunalaatikko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s