Tarte tatin

IMG_4402

Tarte tatin on mielestäni omenapiiraiden ylivoimainen kuningatar. Se käy erinomaisesti tyylikkäänä jälkiruokana tai kahvin kanssa. Ja parasta se on tietenkin lämpimänä jäätelön kanssa. Silti Tarte tatin on lopulta aika helppo valmistaa. Oikaisen aina pohjan kanssa, sillä voitaikinalevyt ovat helppoja ja tuovat hieman suolaisen maun piirakkaan. Tarte tatinin valmistusta ei tarvitse pelätä hienosta nimestä huolimatta, ainoa moka voi olla etteivät omenat kumoudu pannusta kerralla, mutta sitten vain asettelee ne takaisin. Kukaan ei huomaa mitään 😉 Tämä piiras katoaa hetkessä parempiin suihin! Alkuperäinen resepti löytyy täältä.

Tarte tatin eli ranskalainen omenapiiras 6-8 hlöä

4 isoa tai 6 pientä omenaa
100 g voita
2 dl sokeria
2 rkl calvadosta tai konjakkia
3-5 voitaikinalevyä

Ota voitaikinalevyt sulamaan. Kuori omenat ja leikkaa paloiksi. Kauneimman näköisen piirakan saa puolikkaista, mutta suosittelen käyttämään kaikki palat hyväksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Ota uunin kestävä pannu noin 24 cm halkaisijaltaan, valurautapannu on paras. Sulata voi pannulla ja lisää sokeri joukkoon. Sekoittele hetki ja lisää calvados tai konjakki. Asettele omenat pannulle kupera puoli alaspäin ja anna porista 5-10 min, kunnes seos on karamellisoitunut kullanruskeaksi. Siirrä pannu jäähtymään hetkeksi.

Kauli voitaikinalevyjä ohuemmiksi ja asettele ne yhdeksi tai kahdeksi kerrokseksi pannulle omenoiden päälle. Pistele haarukalla reikiä taikinalevyihin. Siirrä pannu uuniin ja paista 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa tarte tatin tarjoilulautaselle ’oikein päin’. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Bon Appetit!

-M

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s