Omenasato 2018

IMG_4186

Small Hill Hillotehdas on siirtynyt seuraavaan kohteeseen: omena. Tänä kesänä omenoita kypsyy puissa huimia määriä ja pääsin auttamaan kollegaani omenoista eroon pääsemisessä. Täytin siis isot säkit omppuja ja rahtasin ne keittiöön.

Ensitöiksi syntyi tietenkin omenahyve. Lapsena tätä sai mummulla nimellä ’makiaa rapiaa’. Keksin myös ylijääneelle hyveelle täydellistä jatkokäyttöä: laitoin yöksi jääkaappiin ja aamulla puuron päälle. Maistui aivan ihanalta 😊 Alkuperäinen ohje on täältä.

Alla lisäksi omenahillokeohje, jota voi myös lapata aamupuuron päälle. Tätä tuli helposti ja nopeasti iso purkillinen. Ohje on täältä.

 

Omenahyve eli makiaa rapiaa
3-7 omenaa koosta riippuen
75 g voita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
Oheen: kermavaahtoa, jäätelöä tai turkkilaista jugurttia

Jos haluat, kuori omenat. Kotimaiset menevät hyvin kyllä kuorineenkin. Pilko omenat kuutioiksi ja levitä uunivuoan pohjalle. Sulata voi ja sekoita siihen hiutaleet, sokeri ja kaneli. Levitä seos omenapalojen päälle ja kypsennä 30 min 200 asteisessa uunissa. Tarjoile kermavaahdon tai jäätelön kera. Arkiversion voi tarjota turkkilaisella jugurtilla.

IMG_4191

Omenahilloke 1 l
1 kg omenoita kuorittuna ja pilkottuna
2 dl vettä
1 dl ruokosokeria
1 tl kanelia tai kanelitanko

Kuori karkeasti omenat ja pilko pienehköiksi kuutioiksi. Jaa tarvittaessa kahteen kattilaan ja lisää loput ainekset sekaan. Keitä hilloketta miedolla lämmöllä 10-15 min kunnes omenapalat ovat pehmeitä. Poista kanelitanko ja anna jäähtyä. Kuumenna puhdas lasipurkki 120 asteeseen uunissa. Kaada hilloke kuumaan purkkiin ja sulje tiiviisti. Hilloke säilyy jääkaapissa ja sopii letuille, kakun täytteeksi tai puuron päälle.

Säilöntä jatkukoon…!

-M

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s