Paella

IMG_3938

Espanjan perheruokaylpeys eli paella vei kielemme Menorcan-matkalla kolmisen vuotta sitten. Seitsemän päivän lomalla söimme joka toinen päivä paellaa ja nimenomaan seafood paellaa. Vertailun tuloksena kalliimmissa paikoissa oli isoimmat meriravut, katkaravut ja jopa puolikas hummeri paellan joukossa sekä useita rapuveitsiä. Kuitenkin edulliset paikat voittivat maukkaalla riisillä ja erinomaisella soccarratilla eli pohjalla olevalla rapealla riisillä. Paellasta saa erinomaista siis ilman hurjia mereneläviäkin.

Kotiin päästyämme mieheni opiskeli paellan valmistuksen salat ja hankimme varta vasten laakean paellapannun. Parasta paellaa kotioloissa saa tehtyä ulkona grillissä. Suomessa olemme tehneet enimmäkseen chorizo ja kana -versioita, mutta mukaan voi heittää melkein mitä vain kaapista löytyy: perunaa, kasviksia, katkarapuja, sieniä, kalaa ja tietenkin mereneläviä. Lopuksi paellan koristeluun voi käyttää luovuutta ja häikäistä ruokailijat upealla pääruoalla!

Lomalla otin oppia mestarilta ja seurasin valmistusta tarkasti. Alla ohje, jota tottakai voi keittiössä valmistaa myös paistinpannulla liedellä.

Paella
4 hlöä

2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 paprika
3 tomaattia
100 g chorizoa
Oliiviöljyä paistamiseen
2,5 dl risotto- tai paellariisiä (arborio, carnaroli)

Suolaa ja pippuria
1 rkl paprikajauhetta
½ tl Savupaprikaa (tulista)
Hyppysellinen sahramia
½ tl kuivattua Timjamia ja rosmariinia

5 dl kanalientä
½ tl sahramia
2 dl valkoviiniä
Lisää vettä jotta pinta peittyy tasaisesti

200 g vaaleaa kalaa tai lihaa esim. turskaa, haukea, kanaa tai katkarapuja

Koristeluun sitruunaa, yrttejä, paprikaa

Pilko sipuli, valkosipuli, paprika, tomaatit ja chorizo pieniksi kuutioiksi. Leikkaa myös kala/liha/kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Ota kattila ja kiehauta kanaliemi ja valkoviini siinä, lisää lopuksi sahramia. Mikäli kokkaus tapahtuu ulkona, kannattaa mausteet sekoittaa yhteen pienessä kulhossa valmiiksi.

Aloita paellan valmistus paistamalla chorizoa pannulla hetken aikaa. Nosta palat sivuun myöhempää käyttöä varten. Lisää oliiviöljyä pannuun ja jatka kuullottamalla sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää joukkoon paprika ja tomaatti ja paista kunnes paistos on kastikemaista. Tämä on paellan pohja eli sofrito. Mitä pidempään sofritoa paistaa, sitä maukkaampi on lopputulos.

Kun sofrito on valmis, levitä samaan pannuun riisi tasaiseksi kerrokseksi ja kuullota riisiä muutama minuutti sekoitellen. Lisää kanaliemi ja mausteet pannulle, sekoita tasaiseksi. Nesteen on peitettävä riisi, joten lisää vettä/lientä tarvittaessa. Keitä edelleen miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes liemi on imeytynyt. Huom. paellaa ei saa enää sekoittaa, jotta pohjaan saadaan soccarrat eli rapea tummaksi paahtunut riisikerros. Soccarratin muodostumista edistää lämmön nostaminen lopuksi.

IMG_3936

Kun riisi on melkein kypsynyt, päälle asetetaan asetellaan ’täytteet’. Kala ja katkaravut kypsyvät paellan päällä muutamassa minuutissa, mutta liha ja kana kannattaa paistaa kypsäksi etukäteen ja lisätä mukaan tässä vaiheessa. Paellan voi koristella vielä paprikasuikaleilla, sitruunalla ja yrteillä. Näin pannu on upea tarjoilla pöytään.

Vinkki: paellan voi valmistaa tavallisessa paistinpannussa. Vaiheet ovat samat, mutta pitkien hauduttamisten aikana kannattaa käyttää kantta.

-M

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s