Hilloa!

IMG_3815

Terveisiä hillotehtaalta! Säilömisen makuun kun pääsee, niin tuntuu ettei loppua näy… Kaikki alkoi mansikkalaatikosta, jonka ostin heti loman alkaessa. Olin kärppänä aamulla puoli yhdeksältä lähikaupan marjakojulla juuri samaan aikaan kun tuorein erä saapui. Taiteilin 5 kg mansikkalaatikon ja pyörän kanssa kotiin ja aloitin urakan. Hillosin 1 kilon, toinen meni maisteluun ja britakakkuun ja loput pakkaseen. Pakastimeenkin tein muutaman rasian sosetta, isompia ja pienempiä paloja sekä muutaman rasian kokonaisia marjoja mehustusta varten. Yritin ajatella eri muotoja laitettavaksi puuron päälle, leivontaan tai smoothieen. Katsotaan miten toimii!

Toinen marjaisa ihastuksen aihe on ollut pihan kirsikkapuu, joka tänä on tänä vuonna kuin karkkipuu! Marjoja on niin paljon! Viime kesänä vain muutama kirsikka ehti punaiseksi ja nekin linnut ehti syömään. Tänä vuonna satoa on niin paljon että kaikille riittää 😊 Puussa on mukavasti elämää, eilenkin siihen lennähti tikka syömään kirsikoita jälkiruoaksi. Puusta suoraan syödessä kirsikat on aika happamia, mutta päätin kokeilla mikäli niistä saisi hillon keitettyä. Onneksi kokeilin, sillä hillosta tuli ihanaa!

Tässä ihan perus hillo-ohje Dansukkerin hillosokeripussin kyljestä, jolla mansikka- että kirsikkahillo on onnistunut.

Hillo (n. 5 dl)
1 kg marjoja (pehmeäkuorisia)
500 g hillosokeria
½ dl vettä

Perkaa marjat, isoimmat voi leikata paloiksi. Laita marjat ja vesi kattilaan ja kuumenna. Lisää hillosokeri höyryävään kattilaan ja kiehauta. Anna kuplia keskilämmöllä 10 minuuttia. Kuori päältä vaahtoa, sillä siihen nousee marjojen epäpuhtaudet, jotka tekevät hillosta kitkerää. Sekoittele hilloa myös keittämisen aikana. Siirrä kattila jäähtymään puoleksi tunniksi.

Säilömistä varten lasiset purkit tulee olla puhtaita ja kuumentaa uunissa 120 asteisiksi. Korkit ja kannet voi kiehauttaa vesikattilassa.

Kaada hillo kuumiin purkkeihin piripintaan, jolloin happea jää vähemmän aiheuttamaan pilaantumista. Hillot säilyvät näin pidempään. Mutta, jos hillo herkutellaan todennäköisesti pian ja säilytetään jääkaapissa, ei vajaat purkit haittaa 😊

Huom! Hillosokerissa oleva pektiini aiheuttaa hilloontumisen keittäessä, joten mikäli sokerin määrää tai keittoaikaa vähentää, niin hillo on todennäköisesti löysempää.

Mansikkahilloa on herkuteltu jo vohveleiden päällä ja tuskin maltan odottaa kirsikkahillon vuoroa! Ja mitäs seuraavaksi hillottaisi…?

-M

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s