Parsarisotto

IMG_2809

NYT on parsakausi, jokakeväinen herkkuaika! Parsasta täytyy ottaa sesongin aikana megaöverit, jotta jaksaa odottaa taas seuraavaan kauteen 😀 Viime keväänä grillasimme parsaa paljon, tänä keväänä se on valmistunut uunissa usean ruoan lisukkeeksi, sellaisenaan tai pekoniin käärittynä. Risotosta innostuneena halusin kokeilla jotain reseptiä ja tämä Kira Åkerström-Kekkosen Helsingin sanomille tekemä risotto oli saanut niin hurjat kehut että se oli pakko testata. Resepti on hieman monivaiheinen, mutta lopputulos oli vaivan arvoinen. Herkkä parsan, sitruunan, parmesaanin ja voin makujen kombinaatio vaatii tekemään tätä vielä monta kertaa 😊

Tein ensimmäisen version vain puolikkaasta nipusta (250 g) parsaa eli jätin vain muutaman nupun koristeeksi, onnistuu niinkin. Lisäksi Hesarin ohje oli mielestäni hieman hankala luettava, joten toivottavasti sain kirjoitettua sen yksiselitteisemmäksi.

4 hlöä

Parsapyree:
500 g vihreää parsaa
5 dl vettä
25 g voita
½ dl kermaa
1 tl sitruunamehua
suolaa

Parsarisotto:
1 sipuli tai 2 salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
nokare voita
2,5 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
7 dl kasvislientä (4 ½ dl parsalientä + 2 ½ dl vettä ja kasvisliemikuutio)
parsapyree
40 g voita
noin 1 dl hienonnettua vahvaa minttua
1½ rkl raastettua sitruunankuorta
vajaa 1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria

Aloita parsapyreestä. Leikkaa tai katkaise parsoista puinen osa. Leikkaa parsat kahteen tai kolmeen osaan, itse tein pienessä kattilassa, joten kolmeen osaan. Laita kattilaan vesi ja voi ja lisää parsat kun liemi kiehuu. Keitä 3-4 minuuttia koon mukaan. Nosta parsat jääkylmään veteen jäähtymään, mutta säästä keitinliemi.

Puolet parsoista tulee koristeeksi risoton päälle, joten siirrä puolet paloista leikkuulaudalle. Suosin itse herkuimpia nuppupäitä. Halkaise palat pituussuunnassa ja jätä sivuun.

Lopuista parsapaloista tehdään pyree. Kiehauta kerma ja ½ dl keitinlientä kattilassa ja lisää parsapalat. Lämmitä hetki ja sitten soseuta ihanaksi vihreäksi pyreeksi sauvasekoittimella. Mausta sitruunamehulla ja suolalla. Maista sopiva suolaisuus!

Itse risottoa varten lämmitä loppu parsan keitinliemi, lisää 2 ½ dl vettä ja kasvisliemikuutio tai sama määrä valmista kasvislientä. Silppua sipuli kuutioiksi. Ota iso kattila tai pannu, sulata nokare voita ja loraus öljyä ja kuullota sipuli. Lisää riisi ja jatka kuullottamista noin 3 minuuttia kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna imeytyä riisiin. Lisää riisin joukkoon kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan ja anna imeytyä kokonaan ennen uuden kauhallisen lisäystä, yhteensä noin 20 minuuttia. Huom. Risottoa ei voi sekoittaa liikaa, jatkuvasta hämmentämisestä tulee risoton tunnusomainen koostumus.

Kun riisi on kypsää, al dente, ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon parsapyree. Lisää joukkoon kuutioitu voi, minttu, sitruuna- ja parmesaaniraaste sekä suola ja pippuri. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Risotto saattaa olla tavallista löysempää, mutta sitäkin herkullisempaa!

Paista nopeasti pannulla sivuun jääneet parsat ja koristele annokset niillä. Parmesaania voi jokainen lisätä maun mukaan. Nam! 🙂

IMG_2811

-M

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s