Ruokamatkailijan Split, osa 1

IMG_2561_1

Talvilomalla suuntasimme Kroatian Splitiin yhdistetylle kaupunki ja rantalomalle. Tosin haaveissa ei todellakaan ollut rannalla makoilu! Huhtikuinen Split oli säätilaltaan monipuolinen, lämpötila kävi jopa yli 20 asteen, mutta Rivalla kävi välillä myös viileä merituuli ja eräänä iltana koettiin ukkosmyrsky. Keväällä turisteja oli sopivasti, kesällä on kuulemma tungokseen asti.

Kroatian ruokakulttuuri on lyhykäisyydessään jakaantunut kahteen osaan. Pohjoisessa on enemmän keskieurooppalaistyylistä, hieman tuhdimpaa ruokaa, kun taas etelässä ja rannikolla meren vaikutuksesta kala- ja äyriäisvoittoisempaa, välimerellistä ruokaa. Viinitilojakin on paljon ja poikkeuksetta kaikki viinit olivat todella hyviä tai hyvin valittuja!

Splitissä ravintoloita oli paljon ja ne olivat usein pienehköjä ja persoonallisia. Konoba-sana ravintolan nimen edessä merkitsi, että ravintola tarjoilee kroatialaista ruokaa. Testasimme muutamaa konoba-ravintolaa, toisessa meren antimia ja toisessa perinteisempää kotiruokaa. Kalaravintolassa meille esiteltiin pöytään päivän kalat ja suositeltiin sopiva kokonaisuus jaettavaksi. Alkuruoaksi oli scampeja, ne tarjoiltiin yrttiöljyssä sitruunan kera. Yllätykseksi liemi ei ollut kovin valkosipulista, mutta kalan seurana tullut valkosipuliöljy paikkasi asian nopeasti. Kalat oli paistettu reilussa öljyssä ja suolattu täydellisesti. Isompi kala oli selvästi mehukkaampaa lajia. Lisukkeena oli paistettuja perunoita ja sesongin kasviksia. Valkoviini oli tietenkin kroatialaista, muistelen että viereiseltä Bracin saarelta.

Toinen konoba-ravintola tarjoili reissun parhaat fritatut kalmarit kotitekoisen remoulade-kastikkeen kanssa. Pääsimme testaamaan kroatialaista punaviiniä, tosin tätä viiniä suositeltiin erittäin innokkaasti joka pöytään. Viini oli todella hyvää, syvää, täyteläistä, mutta sopivan kevyttä. Lisäksi punaviini dekantoitiin karahviin! Pääruoaksi otin gnocceja kermaisessa kastikkeessa, jossa oli ilmakuivattua kinkkua, sieniä ja tryffeliä. Tuhti annos jota en jaksanut loppuun! Mieheni testasi perinteistä pasticadaa, eli pitkään haudutettu naudan filee luumuilla makeutetussa grillikastikkeessa ja gnocceja. Kastike muistutti hieman valmisgrillikastiketta, vaikka olikin kotitekoista. Jälkiruoalle ei ollut vatsassa enää tilaa…

Matkakertomus jatkuu pian!

-M

Advertisements

4 thoughts on “Ruokamatkailijan Split, osa 1

  1. Kiitoksia hyödyllisestä artikkelista! Itsekkin olen lähdössä krapulan hankinta- ja hoitomatkalle Splitiin joten nämä vinkkisi tulivat tarpeeseen!

    Like

Leave a Reply to Ruokamatkailijan Split, osa 2 – Small Hill Kitchen Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s