Teriyakilohi a’ la Small Hill Kitchen

IMG_2802

Tällä hetkellä kuuluisinta Teriyakilohiannosta tarjoilee todennäköisesti ravintola Hoku, josta en vain valitettavasti itse ole vielä päässyt nauttimaan. Onneksi mieheni on harjoitellut oman annoksensa täydellisyyteen, joten on vaikea uskoa miten rafla voisi pistää enää paremmaksi 😉 Tässä ohjeemme, jota tulee varmasti tehtyä vielä usein. Parasta on jälleen se, että monen annoksen osan voi valmistella etukäteen!

Teriyakilohi 2-4 hlöä

120 g lohta per ruokailija
Rapsakoita vihanneksia, esim. kevätsipulia, porkkanaa, paprikaa, ituja, chiliä tai sipulia
Voita ja rypsi- tai seesamiöljyä paistamiseen
Seesaminsiemeniä
2-3 dl sushi tai risottoriisiä
½ -1 Avokado per ruokailija

Teriyakikastike (alkuperäinen ohje Anton&Anton)
1 dl soijakastiketta
0,5 dl tummaa ruokosokeria
2 tl tuoretta inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl seesamiöljyä
½ dl Mirin-riisiviiniä
0,5 dl vettä
2tl maissitärkkelystä (Maizena)

Raasta inkivääri ja purista valkosipuli. Sekoita kaikki aineet kattilassa ja anna kiehua, kunnes koostumus on lähes siirappimaista. Maista kiehuttamisen aikana ja lisää tarvittaessa soijaa (suolaisuutta) tai miriniä / sokeria (makeutta). Kastike jähmettyy hieman kylmässä ja säilyy ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa jopa viikon. Kastikkeen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen, joka on suositeltavaakin, sillä lohen voi marinoida sillä.

Marinoi suomustettu lohifilee etukäteen, lisää pintaan hieman suolaa ja kylmää teriyakikastiketta. Levitä kastiketta niin että sitä on joka puolella lohta. Huom. säästä suurin osa kastikkeesta annoksen päälle! Siirrä lohi jääkaappiin marinoitumaan 2-4 tunniksi. Ennen paistoa kuivaa ylimääräinen marinadi lohen pinnasta talouspaperiin ja leikkaa lohi sopiviksi annospaloiksi.

Viipaloi kasvikset tikuiksi tai renkaiksi. Chilistä ja kevätsipulista osan voi kuutioida erilleen koristeeksi annoksen päälle. Puolita avokadot ja viipaloi kuoressaan.

IMG_2797

Valmistusjärjestys:

  1. Laita riisi keittymään ohjeen mukaan (20 min)
  2. Paista kasviksia pannussa seesamiöljyssä (10 min tai kunnes kypsiä)
  3. Lämmitä teriyakikastike
  4. Lisää teriyakikastiketta muutama ruokalusikallinen kasvisten joukkoon ja sekoita, lisää myös seesaminsiemeniä
  5. Paista viimeisenä erillisessä pannussa lohipalat voissa tai öljyssä. Huom. Älä ylipaista lohta, jätä lohkeilevaksi.
  6. Kokoa annokset: riisiä, kasviksia, lohipala ja avokadoviipaleet. Annostele päälle kastiketta, chili-kevätsipulisilppua ja seesaminsiemeniä.

Suositeltavaa on syödä puikoilla, jotta nautinto kestää pidempään! 😊

Ruokaviiniksi suosittelen hyvin hapokasta ja mineraalista kuivaa valkoviiniä, jotta suolaisuuden ja kalan rasvaisuuden saa taittumaan. Tällä kertaa nautin itse lempikuohuviiniäni Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Brutia ja mieheni Devil’s Rock Rieslingiä, jotka molemmat toimivat annoksen kanssa oikein hyvin.

-M

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s